Bulleen House

This new home on a sloping block responds to orientation, view, circulation and takes advantage of both front and rear vehicle access.

The building presents as single level to the south, deliberately pushed to the rear of the site, allowing day-to-day circulation to take place on one level with strong connection of living spaces to the back garden. To the street front, the building presents as double level where a full length balcony extends the Living space to face the view and parklands of Lower Plenty. The structure cantilevers over circular steel columns, minimising excavation for the ground floor Bedrooms.

The design overcame restrictive covenants imposed on the estate, discouraging flat roofs typical of the modern form. Many surrounding properties adopted a default style of mock period and blandness which continues to dominate suburban architecture.

Completed 2015.

Bulleen House
Bulleen House
Bulleen House
Bulleen House
Bulleen House
Bulleen House
Bulleen House
Bulleen House

Share